Our children love chips. However it's not a secret that chips are not quite good for human health. At least chips from any fast food. Nevertheless fast foods are growing everywhere like mushrooms after rain. Their success is built precisly on ... chips. But what about our health? How chips are prepared there? They use oil of doubtful quality (but good price). It's the oil obtained by industrial process which contains trans fat (trans fatty acids). The consumption of trans fats increases the risk of coronary heart disease by raising levels of LDL cholesterol (the bad one) and lowering lewels of HDL cholesterol (the good one). The oil is heated many times (the same portion) to a very high temperature. Because TIME IS MONEY.
Is there any method to prepare more dietary chips? I've found this recipe in the book of doctor André Denjean and Lucette Serre, following doctor's Kusmine method. What is the difference between this chips and chips from fastfood?
Firstly we can use fresh potatos and good oil. The best oil for high heat cooking and frying is olive oil, because it contains omega 9, which are more stable. Better choose cold-pressed olive oil in dark glass bottle.Than first we steam cook potatoes during 10 minutes (not more, otherwise you won't obtain chips but potatoes). After we are frying them in oven at 160° C. The only small downside: it takes more time than buying them in any fast food.
The recipe. Ingrediens 2kg of potatoes, 3 spoons of olive oil, spices
1. Cut potatoes into suitable slices.
2. Steam cook for 10 minutes.
3. Grease your baking sheet with oil. Than lay out your potatoes (cut in slices) on the baking sheet. Sprinkle with spicies and olive oil.
4. Heat the oven to 160°C. Fry in oven during 20 a 25 minutes (at 160 ° C).
Bon apetit.
1. Przygotowanie.
2. Gotowanie na parze.
3. Rozlorzenie wstepnie podgotowanych na parze frytek na blasze.
Mes chers parents préparez-moi mes chères
frites. Les enfants adorent les frites. Les fast foods du monde entier doivent
leur succès justement grâce à ça. Mais ces frites ne sont pas bénéfiques pour notre santé (même
loin de là). Ca, tout le monde le sait. La même huile est réchauffée plusieurs
fois de suite, à des températures très élevés. Time is money. D’ailleurs l’huile
en question est de qualité discutable, car elle était le plus probablement obtenu
par des procédés industrielles, donc elle doit contenir des gras trans.
Mais est-ce que les frites peuvent être
bonnes pour la santé ??? Je voudrais partager avec Vous une recette que j’ai
trouvé dans le livre de Dr André Denjean et Lucette Serre « Kousmine au quotidien ».
(La fameuse méthode Cousmine).
Quelle est la différence entre ces
frites (de fast food -un vrai junk food) et les frites appelons les diététiques ?
D’abords nous pouvons faire nos
frites de pommes de terre fraiches. Surement il y a plus de travail. Ce qui
constitue d’ailleurs le seul défaut de cette recette. On peut utiliser des
bonnes huiles. Pour la cuisson dans les températures plus élevées il vaut mieux
utiliser l’huile d’olive. Encore mieux si ce sera l’huile d’olive de la première
pression à froid. Donc obtenue uniquement par des procédés mécaniques, sans solvants
du genre hexane (brrrrrrrrrrrrrrr).
Ici les pommes de terre sont d’abord
cuites à la vapeur. Pendant 10 minutes,
pas plus, si non vous obtiendrez tout simplement des pommes de terre cuites. Et
pas les frites, d’ailleurs pourquoi pas ? Après, les frites sont cuitent
au four à 160 ° C (et pas 220°). Au
final on obtient des frites très digestes.
Voici la recette :
Les ingrédients : 2 kg pommes de terre, 3 cuillères à soupe
huile d’olive, herbes de Provence
1. Couper les pommes de terre en frites.
2. Les cuire 10 mn à la vapeur.
3. Les étaler sur une plaque à four huilée.
4. Parsemer d’herbes et d’un filet d’huile ;
5. Cuire 20 à 25 minutes, four à 160°C.
Bon appétit et quelques photos.
Kochane fryteczki przygotujcie mi rodzice. Tak dzieci uwielbiaja frytki. To na nich zbudowano nie jedno swiatowe imperium fast foodowe. Ale serwowane tam frytki nie maja dobrocznynnego wplywu na zdrowie. To oczywiscie eufemizm. Bo kazdy dobrze to wie. Wielkorotnie podgrzewany olej, watpliwej jakosci (gdyz uzyskany metodami przemyslowymi, zawierajacy tluszcze trans ...), bardzo wysoka temperatura pieczenia (zeby bylo jak najszybciej).
Ale czy frytki w ogole moga byc dobre dla zdrowia? Chcialabym podzielic sie z Wami przepisem na frytki, ktory wyszperalam w ksiazce doktora André Denjean i Lucette Serre, opracowanym zgodnie z metoda Kusmine.
Jaka jest roznica miedzy frytkami z fastfooda a frytkami nazwijmy je "dietetycznymi"?
Otoz tkwi ona w:
- uzyciu swiezych ziemniakow (pracy jest troche wiecej - to jedyny minus),
- zastosowaniu dobrych olejow (Powtarzam sie, ale pamietajmy, ze do gotowania w wysokich temperaturach nalezy stosowac oliwe z oliwek. No i dobrze by byla to oliwa z oliwek ekologiczna, uzyskana metodami mechanicznymi (bez uzycia rozpuszczalnikow w stylu: heksan, brrrrrrrrrrr), tzw z pierwszego tloczenia na zimno.
-W tej metodzie ziemniaki sa najpierw gotowane na parze (przez 10 minut, ale nie dluzej, bo jak bedziecie gotowac zbyt dlugo, to frytek juz z tego nie bedzie, tylko gotowane ziemniaki. Ale to tez dobrze.)
-A nastepnie frytki sa pieczone w piekarniku, ale przy tylko temperaturze rzedu 160 ° C (a nie rzadne 220°).
No i efekt koncowy jest podobny dla podniebienia. Tylko, ze te dietetyczne frytki sa lekkostrawne.
A oto przepis:
Skladniki: 2kg ziemniakow, 3 lyzki oleju z oliwek, ziola
1. Pokroic ziemniaki na frytki.
2. Gotowac 10 minut na parze.
3. Rozlozyc na blasze z piekarnika, uprzednio posmarowanej oliwa z oliwek, nastepnie frytki posypac sproszkowanymi ziolami i polac oliwa z oliwek.
4. Gotowac w piekarniku przez 20 a 25 minut w temperaturze 160 ° C.
Smacznego. Powyzej kilka zdjec.
W tym temacie kilka postow o tluszczach:
Oleje w naszej kuchni:
Tluszcze, rownowaga omega 3 - omega 6:
Maslo czy margaryna
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